Wat is bio?

Steeds meer mensen gaan biologisch eten en niet alleen omdat het gezonder is maar ook om dat het lekker is! Veel topkoks gebruiken tegenwoordig biologische producten in hun restaurants omdat de kwaliteit en smaak beter is.

Bio producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Het resultaat is een puur natuurlijk product, waarvan de ingrediënten op natuurlijke wijze hebben kunnen groeien en op natuurlijke wijze zijn verwerkt. Aan Biologische producten zijn verder geen chemische geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd.

Er zijn drie keurmerken, uitgegeven van organisaties die dit controleren: het Europees biologisch keurmerk, het EKO keurmerk en het Demeter keurmerk.

Het Europees biologisch keurmerk staat verplicht op alle biologische producten die in de EU zijn geproduceerd. Het keurmerk geeft aan dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Ook op biologische producten van buiten de EU mag het keurmerk worden gebruikt, maar dat is niet verplicht. Lees meer over het Europees biologisch kenmerk op de informatiepagina's van Europese Unie en het Voedingscentrum.

Het symbool van Stichting EKO-keurmerk geeft boven de EU-eisen aan wat de duurzaamheidsstatus van het producerend bedrijf is. EKO-boeren formuleren en realiseren minimaal twee verbeterdoelen in twee verschillende thema’s. De thema’s zijn: kringloop, bodem, biodiversiteit, uitgangsmateriaal, puur en schoon, dierenwelzijn, energie en klimaat, sociaal en eerlijk. Lees meer over het EKO-label op de informatiepagina's van Stichting EKO-keurmerk en het Voedingscentrum.

Als het keurmerk van Demeter op de verpakking staat, is het product afkomstig van de biologisch-dynamische landbouw. Biologisch-dynamische boeren voldoen aan de EU-regels en daarbovenop aan specifiek biologisch-dynamische eisen voor dierenwelzijn, natuur & landschap en bewerking. Lees meer hierover op de informatiepagina's van Stichting Demeter en het Voedingscentrum.

 

De Wiershoeck
Natuurvoedingswinkel
(050) 541 15 15